marijke groenendaal sopraan jacob engel piano duo liederen Brahms Schubert Wolf zang recitals klassiek

Jacob Engel

Jacob kreeg zijn eerste pianolessen van zijn grootvader. Vanaf zijn tiende jaar heeft hij les gehad van Anneke Dekker aan de Stedelijke Muziekschool in Den Haag, totdat hij in Leiden sterrenkunde ging studeren. Tijdens zijn studie bleef de piano een belangrijke rol spelen en hield hij zich bezig met kamermuziek. Naast zijn werk in de IT vervolgde hij de pianostudie bij Kamilla Bystrova.

De laatste jaren concentreert Jacob zich op liedbegeleiding en kamermuziek. In 2012 volgde hij een masterclass liedbegeleiding bij Roger Vignoles en in 2013 bij Julius Drake. Als begeider wordt hij gecoacht door David Willison en volgde hij lessen bij Malcolm Martineau, Rudolf Jansen, Kelvin Grout, Eugene Asti, Robin Bowman en Terence Allbright.

Tijdens de zomercursus AIMS begeleidde hij diverse zangers bij het Tutor's Choice concert.

Jacob vormt sinds 2006 een duo met sopraan Marijke Groenendaal en sinds 2008 met fluitiste Laura van Dijk. Sinds 2010 maakt hij ook deel uit van het Bolling kwartet dat zich toelegt op crossover tussen barok en jazz van de Franse jazzpianist Claude Bolling. In juni 2011 werkte Jacob mee aan een cd-opname met kamermuziek en liederen van Kerry Woodward en Frederick Delius op teksten van Nietzsche. Het geheel werd gepresenteerd in Pulchri Studio in Den Haag en de Geertekerk in Utrecht.