marijke groenendaal sopraan jacob engel piano duo liederen Brahms Schubert Wolf zang recitals klassiek

Programma's

Op deze pagina vindt u een aantal van onze programma's. Deze kunnen naar wens worden gecombineerd en aangepast met andere liederen uit ons repertoire. Bij elk programma lichten we de teksten toe, zodat iedereen kan genieten van de prachtige poëzie en muziek. U kunt een paar voorbeelden beluisteren. Voor onze complete repertoirelijst klikt u hier.

Muzikale Grootmachten

Charles Ives en Aaron Copland; Modest Moessorgski en Dmitri Shostakovich. Twee Amerikaanse en twee Russische componisten. Een wereld uit elkaar, maar verbonden door hun eigenzinnigheid en vooruitstrevendheid. De gedichten, van Moessorgski en Ives zelf, en van Sacha Chorny en Emily Dickinson, geven gewag van de onafhankelijke en originele geesten van de dichters. De muziek is als de poëzie: sprankelend, bijtend, nostalgisch, romantisch, en steeds verrassend.
video Muzikale Grootmachten

Vrouw, liefde, leven

Er zijn eindeloos veel liederen geschreven over de liefde, en dus over het leven. We laten u horen hoe mooi de liefde en het leven van een vrouw kan klinken.
Robert Schumann schreef Frauenliebe und -leben op teksten van Adelbert von Chamisso. Een fijnzinnige verzameling gedichten die een vrouwenleven beschrijven.
Ze wordt verliefd, haar liefde wordt beantwoord en groeit, ze krijgt een kind en dan moet ze afscheid nemen omdat haar lief sterft.
Een aantal van deze liederen laten we u horen, afgewisseld met de ideeën van andere dichters en componisten.
Zo laat Hugo Wolf ons de vrolijke kant van de liefde horen, waarin het meisje een loopje neemt met de jongen.
Maar ook liefde die tot waanzin leidt, heeft componisten geïnspireerd, net als vrouwen die hun man hebben verloren aan strijd in verre landen.
Kortom: een veelzijdig programma dat recht doet aan het rijk geschakeerde leven van een vrouw.
audio "Wir haben beide lange Zeit"
audio "Seit ich ihn gesehen"

Nacht und Träume

Nacht, dromen, slapen, wakker liggen.
In de nacht is er zoveel dat ons kan bezighouden.
Kijken naar je lief die slaapt.
Je kind in slaap wiegen.
Angst voor de dood; verlangen naar de dood.
Elfjes in de nacht, of bosnimfen.
De ochtend na een liefdesnacht.
Een serenade aan het raam van een mooie vrouw die slaapt.
De maan die herinneringen oproept.
In dit programma gaat u dit - en meer - van ons horen.
Onder meer met de cyclus A charm of Lullabies van Benjamin Britten en liederen van Joseph Marx, Johannes Brahms, Ivor Gurney en Franz Schubert.
Een boeiende bloemlezing uit de oneindige schat van liederen die de nacht en al haar aspecten bezingen.
audio "Singet nicht in Trauertönen"
audio "Clair de Lune"

Muziek op reis

Met dit programma gaan we met u op reis, en dan meestal te voet. Wandelen en reizen, door bossen en bergen, heeft veel dichters en componisten geïnspireerd.
In de liedcyclus Songs of Travel, van Ralph Vaughan Williams, op gedichten van Robert Louis Stevenson, ontmoeten we een zwerver die zijn reizen en zijn gedachten beschrijft. Deze cyclus laten we u horen, en we hebben er prachtige liederen bij gevonden van andere componisten, zoals Schubert, Wolf, Marx, Finzi en Warlock.
audio "Fussreise"

Sea Fever

De zee, met zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht, is altijd een onpeilbare en onuitputtelijke bron van inspiratie geweest voor dichters en componisten, die de zee beschrijven als symbool voor leven en dood, liefde, ontrouw, lust, hart en ziel.

Uit deze prachtige rijkdom hebben we een bloemlezing samengesteld met liederen uit de 18e, 19e en 20e eeuw van o.m. Berlioz, Britten, Debussy, Haydn, Schubert, Schumann en Wolf.

Een stoere zeebonk begeeft zich vol branie naar de strijd voor het vaderland; een ranke zeenimf zingt haar verleidelijke lied en lokt de mannen mee naar het diepst van de oceaan.
Een lieflijk eiland verrijst uit de zonovergoten zee; geliefden gaan op zoek naar een ander, onbekend, eiland waar eeuwige liefde en trouw heersen.
Een zeemansliefje doet haar beklag over zijn ontrouw; een jonge zeeman beklaagt zich over de onrust die zijn liefde veroorzaakt.
Een koningin staat op haar schip en neemt met weemoed afscheid van het land van haar jeugd; een andere koningin wordt midden op zee wreed vermoord door een onbeminde minnaar.

Dit zijn zo een paar van de verhalen die we u in dit programma gaan vertellen. Een programma vol verlangen, onrust, waanzin, passie, en trouw tot in de dood, in een klankdecor van de ruisende branding, de kolkende golven, of juist de ijzingwekkende stilte van een spiegelgladde zee.
audio "Die Meerfee"
audio "Meeres Stille"

Kerst en lied

Hoe traditioneel Kerstmis ook mag zijn, met kerstliederen die je niet dagelijks hoort, kun je je publiek verrassen zonder het kerstgevoel uit het oog te verliezen. Met liederen van o.a. Benjamin Britten, Peter Cornelius en de Franse liederen van Willem Pijper brengen wij u in de juiste sfeer en laten we u genieten van bekende en minder bekende juweeltjes rond het kerstverhaal.