Valentijn

Een gevarieerd romantisch programma met liederen van Schumann, Schubert, Brahms, Haydn, Mozart, Chausson en Amy Beach.

Volgens de legende werd Sint Valentijn vervolgd als Christen en persoonlijk verhoord door keizer Claudius II. Claudius was onder de indruk van Valentijn en probeerde hem tot de Romeinse godsdienst te bekeren om zijn leven te redden. Dat lukte niet en Valentijn werd ter dood veroordeeld. Maar vóór zijn executie verrichtte hij een wonder: hij wist de blinde Julia, dochter van zijn cipier, te genezen. De cipier en zijn familie bekeerden zich tot het Christendom. Volgens een latere verfraaiing van de legende schreef Valentijn op de avond voor zijn executie de eerste Valentijnskaart uit de geschiedenis aan Julia, ondertekend met: “Je Valentijn”.

Gaat de legende over ongeconsumeerde en onmogelijke liefde, commerciële belangen hebben ervoor gezorgd dat anno nu op Valentijnsdag iedere romantische liefde gevierd kan worden.

Romantische componisten en dichters weten wel raad met deze thema’s.

In ons Valentijnprogramma bezingen we de liefde op afstand, waarin tussen de geliefden wordt gecommuniceerd door de wind, door verlangen in de gedaante van een postduif, door een golf in het water, of door de maan.

Maar we hebben het ook over de posthoorn, die met zijn hoopvolle geluid het hart doet opspringen, terwijl het hoofd wel weet dat er geen brief meer komt van het voormalig liefje. We brengen serenades aan liefjes die liggen te slapen of die van hun moeder binnen moeten blijven.

Een programma dus niet alleen over onuitgesproken liefde, maar ook over liefde die innig is en allesomvattend.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven